Stichting Historisch Hoogkarspel-Westwoud
Stichting Historisch
Hoogkarspel-Westwoud

Project: Leerlingen maken een kunstwerk

In het derde leerjaar krijgen alle leerlingen van het Martinus College uit Grootebroek gedurende een half jaar het vak CKV: Culturele en kunstzinnige vorming. Voor drie klassen krijgt dit vak dit jaar een bijzondere inhoud: zij gaan een kunstwerk maken dat permanent een plaats krijgt in de beeldentuin achter de school.
De eigen omgeving, West Friesland, en de geschiedenis van het gebied moesten de inspiratie opleveren voor het ontwerp De Stichting Historisch Hoogkarspel-Westwoud werd gevraagd hiervoor de input te geven in de vorm van een presentatie voor de drie groepen. Deze werd verzorgd door Fer Beerepoot.

De ontginning van het gebied rond het jaar 1000, de eerste verkaveling, inklinken van de bodem, stijging van het waterniveau, noodzaak om dijken te bouwen, polders, wonen onder N.A.P. waren de rode draad in het verhaal. Die inrichting van het landschap, met sloten en dijken, moet een immens karwei geweest zijn, uitgevoerd met primitieve hulpmiddelen. De presentatie werd afgesloten met de slogan: “Die mensen verdienen een monument”.

“Die mensen verdienen een monument” werd de opdracht voor het ontwerp van het kunstwerk.
Alle leerlingen hadden binnen een week een idee voor een ontwerp. Met de hulp van twee kunstenaars werden deze ideeën met eenvoudige materialen uitgewerkt in een “model”.

Per klas werden de drie beste ontwerpen afgevaardigd voor een beoordeling door de kunstcommissie die uit de negen ontwerpen er een moest kiezen die werkelijk uitgevoerd gaat worden. Alle ontwerpen werden door de maker gepresenteerd en van een toelichting voorzien, waarbij opviel dat in vrijwel alle gevallen het ontwerp uitstekend aansloot op de presentatie en de verstrekte opdracht: “Een monument”. (TV Regio22 was erbij.)

Het ontwerp van Larissa Appel werd uitgekozen als het beste. Het laat een man zien die grote golven tegenhoudt. Zij gaf haar ontwerp als titel: “Westfriese kracht”.

Het is geplaatst in de beeldentuin van de school.
Regio22 heeft in drie afleveringen het productieproces van het winnende beeld uitgezonden. Het leuke hiervan was, dat twee reportages geproduceerd werden door de leerlingen zelf!


© Stichting Historisch Hoogkarspel-Westwoud