Stichting Historisch Hoogkarspel-Westwoud
Stichting Historisch
Hoogkarspel-Westwoud

Project: Het opgegraven potje

Dinsdag 15 april 2008 is een tweetal scholen in de bibliotheek van Hoogkarspel een project begonnen rond archeologie. Dit was een samenwerking tussen de Educatieve Dienst van de Bibliotheken WFO en Stichting Historisch Hoogkarspel-Westwoud (SHHW).
De scholen die hierop ingeschreven zijn: De Regenboog uit Westwoud, met 13 leerlingen van groep 7, en Het Kerspel uit Hoogkarspel met 27 leerlingen.

Na een inleiding door Monique Bennis van de bibliotheek werd een filmpje getoond met de Willem Wever-vraag: “Hoe weet een archeoloog waar hij moet zoeken?” Daarna werd de klas in twee delen gesplitst: de eerste groep ging naar Theo van Meurs van de SHHW; de tweede groep ging beginnen aan een twaalftal opdrachten. Die opdrachten betroffen onder meer zoekopdrachten in boeken en op internet, beschrijven van werktuigen van de archeoloog, maar ook het in elkaar plakken met plakband van een pot, die aan scherven lag!
Theo van Meurs vertelde over de bijzondere voorwerpen uit zijn collectie, die in een aparte vitrinekast stonden, legde de werktuigen die hij gebruikt uit (guts, grondboor, meetlint, borstels en dergelijke) en liet ze munten ‘opgraven’, nadat ze via de metaaldetector waren opgespoord. Vervolgens moesten die munten (uit verschillende provincies!) worden opgezocht in een ‘catalogus’. Ook werden door de kinderen meegenomen voorwerpen bekeken en gedateerd, hetgeen onder andere een vuursteen uit circa 1500 v.Chr. opleverde(!) en een potje uit circa 1620.
Ruud Hoogenboom, aanwezig namens het SHHW-bestuur, hielp ook de leerlingen, beantwoordde vragen en maakte de foto’s voor deze website (de foto's staan onder deze tekst).

Als vervolg kregen de scholen een brief mee voor de ouders, maar ook een leskist. Hierin zitten nog meer opdrachten voor onder andere internet, maar ook informatieve boeken en leesboeken over het leven in de Steentijd, tijdens de Romeinen en in de Middeleeuwen. Deze kunnen de komende tijd op school gemaakt worden. Aan de realisatie van deze leskist heeft de SHHW ook bijgedragen.

Als afsluiting zal Cees Aay van de Archeologische Dienst van Hoorn op dinsdag 13 mei op de deelnemende scholen het project afronden met een verhaal over onder meer onderwaterarcheologie.

Met dit project, een pilot welke volgend schooljaar ook in andere gemeentes zal gaan draaien, is een eerste samenwerking tussen de Stichting Historisch Hoogkarspel-Westwoud en de basisscholen van Hoogkarspel en Westwoud een realiteit geworden. Een eerste poging om de jeugd te interesseren voor ons (cultureel) erfgoed.
Ons volgende project is deelname aan het ‘Rondje Cultuur’ van de 3e klassen van het Martinus College in oktober/november 2008.© Stichting Historisch Hoogkarspel-Westwoud